LOSBY GODS: Skogens Soria Moria

Losby 1_edited

SKÅRER. Vi fant Losby Gods midt ute i den norsk naturen, helt for seg selv ute i skogen ved Skårer i Akershus. Den vakre herregården dukket opp som en skogens Soria Moria i enden av en vakker landevei, med et bugnende teppe av ville blomster, åker, eng og skog på hver side.

Losby Gods 18.jpg

LOSBY GODS. Det tar ikke mer enn en times tid å legge bak seg Drammen sentrum for komme til det herskapelige Losby Gods.

Og slagordet deres er «En reise i tid og tradisjoner». Drammen og Losby Gods er en reise mellom to verdener.

LOSBY GODS

Losbyveien 270, 1475 Finstadjordet

Telefon: + 47 67 92 33 00

Web: www.losbygods.no

DE HISTORISKE HOTEL & SPISESTEDER er en samling av sjarmerende restauranter og hoteller i Norge. Her finner du herregårder, herskapshus, trehotell i sveitser- og jugendstil og mye mye mer.

Losby gods 1.jpg

Tross sitt prangende utseende er Losby Gods personlig og utradisjonell med sans for detaljer. Godset er kjent for sitt kompromissløse kjøkken og har gjennom mange år tilhørt den gastronomiske eliten i kongeriket Norge.

Og vi må innrømme at vi kommer på besøk nettopp på grunn av et innovativt kjøkken som bygger på det klassiske franske blandet med norsk lokal tradisjon og like norske råvarer. Forventningen ble innfridd.

Losby Gods 9.jpg

Losby Gods setter sin ære i å gi gjestene en uforglemmelig opplevelse for både kropp og sjel. Her kan vi hente ny energi eller bare nyte livet i en uforpliktende atmosfære. 

For lenge siden ble godset brukt som jaktkoie av de mektige trelastbaronene fra hovedstaden. Kong Haakon likte seg meget godt her og sengen hans står fremdeles på godset, en seng som er mye lenger enn andre senger, ganske enkelt fordi kong Haakon var nærmere to meter lang.

Losby Gods 4.jpg

Gjennom tidene har konger, adelsmenn og storkarer diskutert forretninger, trelastpriser og politikk på Losby Gods, i ærverdige omgivelser. Da godseier Lorentz Meyer Boeck drev Losby Gods med sin kone i 1893-1936 var godset kjent som et gjestfritt selskapshus og lystig møtepunkt for hovedstadens mest velstående borgere.

Og ett er sikkert, utsikten er den samme, nå som før. Nesten ærbødig.

Losby Gods 0.jpg
Losby Gods på slutten av 1800-tallet.

Losby Gods ble bygd ca 1850, men allerede på 1500-tallet ble det drevet sagbruk på de tre gårdene som utgjør godset. Familien Boech holdt til her, og det var Lorentz Meyer Boech som overtok gården i 1893 sammen med kona Kathrine.

Hun døde i 1958 og ble kalt «Fruen på godet», og på Losby Gods hjemmeside forteller de at hun fra tid til annen spøker i gangene og retter på bestikk som er lagt feil.

Brødrene Per og Frode Fjeldheim kjøpte godset for over tretti år siden, men det tok nærmere elleve år før kommunen lot dem røre bygningene. Etter en investering på 125 millioner, sto den vakre bygningen ferdig, renovert og restaurert.

Losby Gods 7.jpg

Losby Gods har en bygningsmasse på 9000 kvadratmeter og hotellet har 70 værelser. I tillegg er det 12 møterom i forskjellige størrelser, vinkjeller, fire restauranter, Country club lounge og hele første etasje på det «gamle godsets» er selskapslokaler.

Losby Gods er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, Olavsrosa, som er et symbol på at godset er bygd på historiske grunnvoller og har en sterk kulturarv.

Losby Gods 12.jpg

I gamle dager sto god mat og drikke i sentrum for mange av arrangementene, og Lorentz Meyer Boeck engasjerte seg gjerne personlig i menyene. Sammen med kokka Gunvor Kolstad satte han sammen mange spennende måltider, og komponerte menyer til de legendariske selskapene.

Gunvor Kolstad har blitt en legende på Losby Gods, etter å ha stått over grytene til godseierparet i over 20 år. Losby Gods fikk i 2013 Gunvors personlige kokebøker i gave, og disse er en stor inspirasjonskilde for deres kjøkken i dag.

Losby Gods 6.jpg

I Losby Gods selskapsmeny og à la carte meny finner vi et variert utvalg fristende forretter, hovedretter og desserter. Vinkartet inneholder et rikt utvalg av røde, hvite og musserende viner, samt andre gode drikkevarer med og uten alkohol.

Arranger kurs og konferanse på Losby Gods og opplev et inspirerende opphold som er skreddersydd etter dine ønsker og behov. På Losby Gods kan du og dine kolleger oppleve et møte mellom norsk historie og moderne teknologi, i naturskjønne omgivelser. De tilbyr også en rekke morsomme aktiviteter som vekker konkurranseinstinktet og som utfordrer arrangementets deltakere. 

Losby Gods 8.jpg

Losby Gods tilbyr 16 konferanselokaler i varierende størrelse med kapasitet fra 2 til 180 personer. Deres møterom har alle sin personlige stil, og befinner seg enten i den historiske delen av godset eller i den nyere del. Innenfor gamlegodsets tømmervegger ligger tidligere gjesterom som i dag er flotte og funksjonelle konferanserom. Her ligger alt til rette for et godt arbeidsmiljø, vinter som sommer – året rundt.

Uansett hvilken del av godset du ønsker å holde kurs eller konferanse i, oppfyller alle deres møterom dagens krav til lys, lyd og luft, og det er selvfølgelig tilrettelagt med alle tekniske fasiliteter.

Losby Gods kjøkkensjef komponerer sine menyer ut ifra årstid og råvarer, og stiller svært høye krav til kvalitet, så du får alltid servert det aller beste fra hans kjøkken.

Losby Gods.jpg

Gunvor Kolstad har blitt en legende på Losby, etter å ha stått over grytene til godseierparet i over 20 år. Losby Gods fikk i 2013 frøken Gunvors personlige kokebøker i gave.

Dette er en stor inspirasjonskilde for kjøkkenet. De bruker hennes oppskrifter, både i sin helhet og til inspirasjon i menyer og retter den dag i dag.

Losby Gods 11.jpg

Losby Gods tar vare på historien og mattradisjonen og fører den videre. Her er noen retter vi plukket ut fra Losby Gods menyer.

Skogens gull – Losby Gods spesialitet som er en kremet skogsoppsuppe med stekt kantarell. Er du den heldige som får en smak av kantarell plukket i vakre Losbydalen?

Fjordørret er en lettbakt ørretfilet på purè av fennikel og appelsin med sprøstekt villris, appelsingele og dillsnø

Kamskjellene er grillet og ligger på syrlig eple- og sellerisalat med persilleskum.

Rett fra vidda er gravet reinsdyrfilet fra Røros med variasjon av beter fra Hasle gård og vinagrette med årets Losby honning

Losby Gods 2.jpg

Menyalternativet nå i 2023 kan også inneholde de litt mer eksklusive retter:

Årets lam er braisert lammeskank med rotmos, bakt selleri fra gårder i Viken og rosmarinsaus.

Helt vilt godt er indrefilet av hjort fra Røros, rosettkål fra Vang gård på Toten, høstens beste norske grønnsaker og kremet morkelsaus

Torsken er lettdampet torsk med Sandefjordsmør, ertepurê og økologiske gulerøtter fra historiske Vold gård i Rygge.

Losby Gods dessertkomposisjon består av konfektsjokoladekake, Creme Brulée og Kokkens utvalgte sorbet eller is

Norske oster serveres med hjemmelaget frøknekkebrød, fruktkompott og Losby Gods sin egen honning fra sommeren 2023 - smaker den regn i år?

FOTO: LOSBY GODS OG M ARCUS BRATTLIE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post